ВЕСТИ

Микроалги – Чувари на нашето здравје

Aerial Web

 

Nutrex Hawaii е основана пред 30 години на чистиот Кона брег на Хаваи со мисија за искористување на здравствениот потенцијал на микроалгите за да им помогне на луѓето да се чувствуваат подобро и да живеат подолго. Кона брегот на Хаваи беше избран по интензивно двегодишно пребарување за апсолутно најдобро место за раст на микроалги, од основачот на Nutrex Hawaii, д-р Gerry Cysewski. Д-р Cysewski до денес е главен научен директор на Nutrex Hawaii и се смета од страна на луѓе во индустријата за микроалги, како “татко на производството на микроалги”. Брегот на Кона е идеален за производство на микроалги поради многу сонце, ниските врнежи од дожд, совршена температура во текот на целата година, нема загадување на воздухот и има чисти извори на вода. Nutrex Hawaii ја има технолошки најнапредната и најразвиена фарма за микроалги во светот. Таа беше првата фарма за микроалги во светот што поседува ISO 9001: 2000 и Кошер сертификати. Ние сме, исто така, GMP сертифицирани (Добра производна пракса) од страна на Natural Products Association. Нашата фарма се протега на околу 40 хектари (90 ари) и вработени се околу 90 луѓе.

Cyanotech произведува два извонредни производи за човечка исхрана кои се продаваат во 63 земји низ целиот свет. BioAstin® Природен Астаксантин и хавајска Spirulina Pacifica®. Nutrex Hawaii е многу горд на својот најнов производ, BioAStin, најмоќен антиоксиданс, а во исто време и безбеден, природен анти-воспалувач.

Како анти-воспалувач, BioAstin е уникатен меѓу неговите конкуренти. Додека ОТЦ лековите и лековите на рецепт, како што се Vioxx и Celebrex, делуваат преку една единствена патека на многу интензивен начин (што доведува до многу несакани ефекти и контраиндикации), BioAstin делува преку неколку патеки во борбата против воспалението низ целото тело на нежен, безбеден начин и нема несакани ефекти или контраиндикации. Ова е исклучително значајно бидејќи истражувачите продолжуваат да наоѓаат врски помеѓу воспалението и многу болести опасни по животот на луѓето.

BioAstin има многу други здравствени придобивки. Една од нив е, бидејќи Астаксантинот може да ја премине крвно-мозочната бариера, да обезбеди антиоксидантна заштита за очите, мозокот и централниот нервен систем. Многу антиоксиданси (вклучувајќи и други каротеноиди) не можат да ја преминат оваа бариера за да помогнат во заштитата на овие витални органи. Направени се клинички студии кои покажуваат полезности на Астаксантинот во различни области на мозокот и здравјето на очите. Исто така, BioAstin е докажано во плацебо-контролирани, двојни студии дека ја намалува болката и ја зголемува мобилноста на луѓето кои страдаат од воспалителни состојби како што е артритисот и тендонитис. Исто така, се покажа дека ја намалува болката во зглобовите и мускулите по тешки вежби. Уште една позитивна клиничка студија покажа дека BioAstin може да ја заштити кожата од УВ зрачењето со зголемување на количината на време пред кожата да изгори, кога се изложени на сонце. И неверојатно, Астаксантинот е прикажано во плацебо контролирана човечка клиничка студија дека делува како внатрешна таблета за убавина; во само четири до шест недели, природниот Астаксантин ги намалува брчките и ја зголемува влажноста и еластичноста на кожата!

Исто така, резултатите од клиничките истражувања на машкиот пол покажале дека со користење на BioAstin, нивната плодност се зголемила. Резултатите се добиени од парови кои биле неплодни најмалку 12 месеци. Клиничкото истражување со контрола на плацебо ефектот покажала дека природниот астаксантин го зголемува квалитетот на спермата кај мажите. Експерименталната група примала 16 mg (4 капсули) природен астаксантин дневно во период од 3 месеци, што придонело до зголемување набројот на зачнувања од дури 478% во однос на плацебо групата. Астаксантинот клинички докажано ја подобрува подвижноста, забрзувањето и морфологијата на спермата.

Друго истражување покажа дека Астаксантинот може да го зголеми имунитетот. Исто така, се покажа дека има позитивен ефект во регулирањето на крвните липиди, како што се холестеролот и триглицеридите. И на крај, Астаксантинот има огромна корист за спортисти за закрепнување на мускулите и во градењето на силата и издржливоста. Не постои сомневање дека секој, започнувајќи од младите спортисти, средовечните луѓе, па до постари луѓе, можат да имаат корист во голема мера со земање на BioAstin секој ден.

Првиот производ на Nutrex Hawaii беше хавајска спирулина, која е во континуирано производство веќе триесет години. Nutrex Hawaii разви сопствени технологии и неколку патенти за производство на она што широко е признато како најчиста, најбогата со нутриенти, спирулина во светот.

Покрај тоа што е најмногу концентриран извор на природни хранливи материи, постојат повеќе од 200 клинички студии и научни експерименти кои покажаа широк спектар на здравствени придобивки за оваа “суперхрана”. Хавајската спирулина го поддржува имунолошкиот систем, идеална е за лица со анемија, дијабетичари (висока концентрација на протеини кои го стабилизираат шеќерот во крвта), го поддржува здравјето на очите, го поддржува нормално ниво на холестерол, го зголемува нивото на енергија и го поддржува клеточното здравје. Таа има алкални својства со што помага во одржувањето на идеалната pH вредност на организмот. Само 3 гр Spirulina Pacifica има повеќе антиоксиданти и фитонутриенти од 5 оброци зеленчук и овошје.

Спирулината прочистува и храни, балансира и дава поголема енергија, обновува и подмладува
Сите оние кои сакаат да го прочистат своето тело од разни видови загадувања: токсини, тешки метали, алкохол, пушење и зголемена употреба на лекови. Со високо ниво на GLA, каротеноиди, ензими, Б-витамини и фитонутритиенти, како и сите есенцијални амино киселини и 94 минерали во траги, Хавајската Spirulina Pacifica е навистина неверојатна комплетна супер храна, која се препорачува за луѓе од сите возрасти и начин на живот.